Ny bruker
Logg inn
 
Kommunetopper (430)
Fylkestopper (19)
2000m (129/228)
Øytopper (400)
Siste rapporter
Siste bilder
Topplister
 
UZJglwlz
1 m
Bykle
Aust-Agder
Langt - men fantastisk sommertur
(Skrevet av mob 01.07.2005)

Tur foretatt: Juni 2005.

Etter vellykket bestigning av Rogalands høyeste ved Haukeliseter, kjørte vi mot Hovden. Inntok en god middag på en fjellstue der og kjørte videre et par mil sørover til Berdalen. Kjørte så en km opp Berdalen til det var en parkeringsplass for tur til Berdalsbu.

Vi valgte å bruke joggeskoene i stedet for våte fjellsko opp til Berdalsbu (1t 15min). Berdalsbu er selvbetjent og noen hadde allerede tatt noen av sengeplassene. Vi fant imidlertid et par ledig senger blant de som sov og tok en velfortjent øl i stillhet på hytta for ikke å vekke de andre.

Dagen etter sov vi uten vekkerklokka på og etter en kjapp frokost i sola valgte vi å ta ruta rett opp over fjellet bak hytta. Ingen stier mot Sæbyggjenuten, men fint fjellterreng å gå i. Bratt opp et par hundre meter, men strålende utsikt etterhvert. Ikke en sky i sikte bare fjell og Setesdalsheier i alle retninger.

Vi valgte å følge høydedraget og antok at det var best å krysse en elv rett sør for Ytre Gjuvvatn (tok feil valg der...). Høydedraget viste seg rimelig kupert, så tok tid. Elva var forsåvidt grei å krysse på sørsiden når vi var to, men det var umulig å gå over elva og til motsatt side av vannet (altfor bratt ved elva) for å følge en planlagt dal opp mot Sæbyggjenuten. Så etter elvekryssingen måtte vi opp og rundt en ny bratt hei før vi kunne komme ned til planlagt dal.

Når vi endelig var kommet til dalen fulgte vi dalen til sørøst for vann ved 1235m. Der var det bare å følge fjellsiden til toppen trodde vi. Vi så gjorde, men vel oppe på toppen så vi at varden sto på en topp hakket lenger bak. GPS'en viste også 5 meter for lavt og feil sted. Så vi måtte ned og opp 50 høydemetre til før vi endelig var på rett plass. 6,5 timer var brukt fra Berdalsbu. Men fantastisk tur i morsomt terreng, med bekker, elver, små vann og snørenner i fleng.

Beina var slitne og hodet kokte i solsteiken, så vi bestemte oss for å finne en kortere rute hjem. Det er den jeg vil anbefale for nestemann. Vi fulgte eggen ned på nordsiden og ned en dal som endte omtrent midt på midtre gjuvvatn (nord for vann 1235m). Etter å ha gått på en liten reinsdyrflokk fant vi en nogenlunde trygg plass å krysse elva mellom midtre og ytre Gjuvvatn på. Vi slapp å vasse. Så var det bare å følge dalen opp Heller og gå Slækjeskardet før vi havnet på oversiden av Berdalsbu igjen. Brukte bare 2,5 time den veien. Og sikt mot Sæbyggjenuten ville man hatt gjennom Slækjeskaret hele veien dersom man hadde startet turen fra Berdalsbu her også.

Fra Berdalsbu brukte vi en time ned til bilen igjen på joggeskoene. Lang men strålende dag til fjells var unnagjort og fylkestopp 12 avkrysset.


Tilbake til Bykle


 
© World Wide Vikings  -  E-post: firmapost@wwv.no - Webdesign av Frode Høgset