Ny bruker
Logg inn
 
Kommunetopper (430)
Fylkestopper (19)
2000m (129/228)
Øytopper (400)
Siste rapporter
Siste bilder
Topplister
 
UZJglwlz
1 m
Asker
Akershus
Totoppstur med isvind og knallutsikt
(Skrevet av ninad 26.11.2008)

Tur foretatt: November 2008.

Mange har nok sett den, og mange vært der, selv ante vi ikke at dette var den høyeste toppen i Asker kommune. Men i serien ”Stadig nye turmål” har våre øyne falt på listen over kommunetopper, og hvorfor ikke? Noen har vi allerede vært på, men her er også mye gøy i vente.

Vi valgte å starte sørfra, fra skytebanen på veien mot Solli. Det gir flest høydemetre, men også mest skog- (og tur-) følelse, på og utenom sti. Toppen kan også nås pr hjul, enten det er sykkel, rulleski eller –stol, hvis en velger bomveien fra nordvest (med f.eks Sem som startpunkt). Turen opp er ikke spesielt lang: I distanse ble det ca 2,5 km inkl noen avstikkere.

Hagahogget kalles også Bergsåsen på noen kart, og har to toppunkter, på hhv 458 og 459 moh., i tillegg til et flott utsiktspunkt på kanten av stupet i sør, på 410 moh (eller 415 iht andre kart).

Vår første avstikker gikk til et gammelt bjørnehi. Vi syntes ikke det så så veldig hi ut, men tviler på at noen har bedrevet historieforfalskning. Stedet er avmerket på noen kart, og også markert med en geocache.

Fra hiet uten tak og bjørn bushet vi oss tilbake til en av de mange blåstiene, og la neste stopp på det sørlige utsiktsstedet. Her går det rett ned, og du har en vid utsikt over Oslofjorden fra hovedstaden til langt i sør. Blåstien sluttet her, og for å komme til toppen valgte vi korteste vei; rett på. Det ble en del bushing, men heldigvis har frosten sørget for at våte partier lett lot seg forsere denne novembermandagen. Er du glad i klyving er dette stedet, og har du forsøkt å gå Østmarka på tvers, vet du hva vi snakker om… Med andre ord, ingen parademarsj til toppen, men en interessant sikksakkvandring før vi var oppe og plutselig hadde 360 grader utsikt!

En særdeles sur vind gjorde første stopp ganske kort, med beundring av utsikt og oppleting av en ny geocache. Deretter bar det videre innover til neste toppunkt, omgitt av radarkupler og nedlagte (?) militære installasjoner. Nike-batteriet er i hvert fall borte, gjerdene mer eller mindre fjernet, og ingen grønnkledde var å se. Her støtte vi også på den tidligere omtalte veien opp. Selv brukte vi tiden på fotografering som seg hør og bør på en topp, før vi la kursen tilbake.

Som prikken over i-en ble det ny topptur denne ettermiddagen, til naboen i sørvest, som heter Furuåsen og er stedet for Hovdehytta. Dette er et av de nyeste ubetjente skuddene på DNT-stammen, og for et sted! Nyoppusset hytte og med DEN utsikten. Lykkelige var vi som hadde planlagt overnatting her, og etter en fantastisk solnedgang kunne vi se lysene fra sivilisasjonen mens mørket senket seg og vi kunne innta en velsmakende middag foran knitrende peisild.

Mandag 24. - tirsdag 25.11.2008


Tilbake til Asker
 
© World Wide Vikings  -  E-post: firmapost@wwv.no - Webdesign av Frode Høgset