Ny bruker
Logg inn
 
Kommunetopper (430)
Fylkestopper (19)
2000m (129/228)
Øytopper (400)
Siste rapporter
Siste bilder
Topplister
 
UZJglwlz
1 m
Vågan
Nordland
Lofotenferie - Topp 4 - Spenstig fjell!
(Skrevet av mob 15.07.2008)

Tur foretatt: Juli 2008.

Etter å ha sovet ut lenge etter midnattsolturen til Møysalen og en velfortjent hviledag med tur til Henningsvær og vikingmuseet på Borg (Lofotr), måtte treningsleiren som Kath kalte ferien vår fortsette. Det var jo skyfri himmel og strålende sol igjen!

Dagens valg var mektige Higravstindan. Den var i følge guideboken anbefalt med sikringsutstyr, stegjern og isøks opp på denne. Isøks og hjelm var med, men ellers intet som kunne hjelpe oss. Så vi var litt usikre på hvor langt vi kunne komme.

Vi kjørte fra Svolvær i retning Fiskebøl. Når vi kjører inn fjorden før Laupstad kommer en mektig fjellrekke til syne. Trolltindan, Geitgaljen og Higravstindan. Vi fikk tips om å parkere i Laupstad rett ved avkjøringen til Liland og gå opp på venstre side av elva/bekken/fossen som man ser kommer oppe fra Higravstind. Etter å ha knotet oss opp denne lia i kratt, ur, myr og bekkeleie så vil jeg imidlertid anbefale å starte nærmere Liland. Antakelig er det best å følge lysløypa innover fra Liland mot Geitgaljen og følge sauetråkkene opp ryggen mot Higravstind.

Men vi slet oss altså opp fjellsiden til venstre for fossen. Vi fikk da selskap av ørten fluer og klegg (som ikke hadde plaget oss andre steder i Lofoten). Vi krysset elva omtrent på det bratteste partiet og kom endelig inn på sti/sauetråkk som førte opp mot snørenna. Vi gikk så ut på snørenna og fulgte denne et godt stykke oppover. Denne skulle kunne følges helt opp til skaret, men vi antok at vi kunne klyve opp på høyresiden av skaret også, så vi gjorde først det. Vi klarte å klyve opp, men øverst blokkerte en høy vegg vegen videre mot skaret. Så vi måtte et par hundre meter ned igjen og opp snørenna som var sabla bratt, men fint snødekke å gå på så gikk greit opp uten stegjern og isøks.

Vel oppe på skaret krysset vi en snørenne til venstre og sto på et nytt skar. Her kunne man tydelig se at de fleste hadde fulgt steinblokkene til venstre til topps. Gikk greit opp her med lett klyving helt til man så vardene på toppen. Her var det fint og luftig og med en fantastisk utsikt over hele Lofoten og Vestfjorden. Laupstad lå 1100 meter rett under oss også.

Vi sto ved den første varden. Vi så en varde ca 10 meter lenger bort var kanskje 1 meter eller to høyere. Men mellom der lå Gap of Jordan. Så ut som man kunne komme seg greit ned og muligens overkommelig opp på den varden, men ned derfra måtte man sikret seg med tau eller rappellert ned. Så vi droppet den siste varden.

Tok samme vei ned. Rygget ned den øverste delen av snørenna og skle på beina ned de siste 2/3-delene av snørenna. Gikk fort ned, men pga bommen (ca 1 time) på vei opp brukte vi ca 8 timer på turen.

Avsluttet turen med familiemøte, mat og øl på Præstengbrygga i Lofoten igjen.


Tilbake til Vågan
 
© World Wide Vikings  -  E-post: firmapost@wwv.no - Webdesign av Frode Høgset