Ny bruker
Logg inn
 
Kommunetopper (430)
Fylkestopper (19)
2000m (129/228)
Øytopper (400)
Siste rapporter
Siste bilder
Topplister
 
Gunvordalsbreen
1604 m
Leikanger
Sogn og Fjordane
Siste topp i Sør-Norge uten turbeskrivelse
(Skrevet av snilen 08.06.2008)

Tur foretatt: Juni 2008.

Så vidt jeg kan se er Leikanger eneste kommune i Sør-Norge som ikke har en turbeskrivelse på dette forum. Dette måtte selvsagt gjøres noe med og jeg bestemte meg for å gjøre et forsøk selv om sesongen var verken fugl eller fisk. Jeg regnet med at det fortsatt var en del snø i høyden, så truger hadde jeg med meg i bilen, men det hadde sikkert vært greit med ski også.

Jeg valgte å starte turen sydfra, og forsøkte meg opp en vei skiltet Grinde. Dette viste seg å være et blindspor. Forsøkte så en vei merket Eggen opp fra Sognefjorden, og svingte av på en grusvei rett frem etter en stund, mens den asfalterte veien gikk videre opp gjennom lia. Det var en lang og dårlig vei inn til Myklebru og videre oppover et stykke før det definitivt var stopp for bilkjøring. Denne veien egner seg ikke med en senket BMW, og 4hjulstrekk hadde vært en fordel de siste bakkene opp fra Myklebru. Jeg kom da opp med min lille 2-hjulstrekker med et nødskrik.

Grei vandring opp til Stavsete. En diger stein kan fungere som nødbivuakk på vei innover her, men er nok mest benyttet av sau. Rett før Stavsete måtte en flomdiger bekk krysses, broen over var enda ikke lagt ut, så jeg valgte minste motstands vei og la ut broen for sesongen. Ovenfor Stavsete begynte jeg å se konturene av terrenget videre. Det var fortsatt masse snø, men jeg fant en forholdsvis bar rygg opp mot Skarholten. Denne ryggen er bred i starten, men smalner av mot toppen. Man må helt opp her, bratt terreng på begge sider av toppen. Videre opp mot Gunvordalsbreen følger man høyden innover, men det er en del opp og ned underveis. Etter 3,5 timers fottur var jeg endelig på toppen. Fra toppen kunne jeg ikke se sjøen, men på vei over mot Skarholten var det utsikt ned til Fjærlandsfjorden. Retur samme vei.

Dette var en lang spasertur. Andre alternative ruter jeg har hørt om:
Opp fra Frudalen via Frudalsvannet/Bjåstadbreen. Visstnok kurant tur
Opp fra Lidal. Kort å gå, men man starter ved havnivå og må ha båttransport
Ryggen opp via Togga/Skjerdingane. Luftig tur som krever klyving av en hammer.


Tilbake til Leikanger
 
© World Wide Vikings  -  E-post: firmapost@wwv.no - Webdesign av Frode Høgset