Ny bruker
Logg inn
 
Kommunetopper (430)
Fylkestopper (19)
2000m (129/228)
Øytopper (400)
Siste rapporter
Siste bilder
Topplister
 
UZJglwlz
1 m
Oppdal
Sør-Trøndelag
Over Snøhetta og opp Storskrymten
(Skrevet av mob 01.11.2004)

Tur foretatt: August 2003.

Storskrymten er en svær grensestein mellom Sør-Trøndelag, Oppland og Møre og Romsdal. Det er ikke så lett å gjøre unna den toppen på en dagstur ettersom den befinner seg godt inn i Dovreheimen. Jeg fant ut at det letteste ville være å overnatte på en selvbetjent hytte - Åmotsdalshytta - og gjøre en dagstur derfra.

Korteste vei til Åmotsdalshytta går faktisk over Snøhetta - Dovre kommunes høyeste topp. Man kan gå rundt også, på samme tiden, men Snøhetta i strålende solskinn er bare helt fantastisk flott.

Snøhetta er lett å gå opp på for alle som kjører bil over Dovrefjell sommerstid. Det er bare å spandere en 5-6 timer ekstra så har du fått med deg Norges klart flotteste utsikt og kanskje noen moskus på veien også. Burde ikke være lov å passere Dovre uten i det minste å ta en kaffepause og se på fjellet. For å komme til Snøhetta svinger man av på Hjerkinn. Det er skiltet til Snøhetta der forsvaret har laget en vei helt til foten av fjellet. P.g.a. skytefeltet som fortsatt ligger der til 2005. (Kan være lurt å avklare at det ikke er øvelse i området på forhånd, slik at ikke veien er stengt). Tar ca 20 minutter å kjøre helt inn til enden av veien der bommen står, med mindre man må skyfle noen moskus ut av veien. Parkerer der og så er det bare å følge veien en km til og så har DNT merket sti opp på toppen og andre stier rundt Snøhetta.

Jeg labba i vei aleine med soveposen i sekken. En lett tur opp hvor det går jevnt oppover uten å bli skikkelig bratt noe sted. Mye stor stein som det er lett å gå på. Plutselig er du oppe på 2.286 meter. Jeg brukte under 2 timer opp. På toppen har forsvaret en stor installasjon og en bitteliten landingsplass for helikopter. Må være rimelig heftig å lande der! Fra toppen ser du Rondane, Trollheimen, Sunndalsfjella, Tafjordfjella, Jotunheimen og det meste som rager over bakken i Sør-Norge. Fra toppen kan du også følge eggen bort, klyve litt eller lage en skikkelig klatreekspedisjon om du vil for å komme på de andre noe lavere toppene i massivet. På toppen hadde jeg en god og lang lunsj sammen med tyskere, russere og et par trøndere også.


De andre tuslet pent ned igjen, men jeg skulle jo videre. Så jeg fulgte T'ene videre ned til den selvbetjente Åmotdalshytta, som ligger idyllisk til nede ved et vann i Åmotsdalen. Var tidlig nede på hytta så fikk en god sengeplass. Kom vel ca. 10 andre i løpet av kvelden. Smakte godt med bokslapskausen på hytta. Så Snøhetta i solnedgangen derfra.

Dagen etter sto jeg opp kl. 6.30 og startet på turen mot Storskrymten kl 7 - man snakker om ferie... Fulgte DNT-stien mot Grøvudalshytta (mot Sunndalsfjellene) i ca 1,5 time til jeg kom til veiskillet til Skamdalsetra. Der tar du av stien og går strake veien til høyre (nordover). Nå ser du både Litlskrymten og Storskrymten. Storskrymten er den som ligger til venstre av dem.

Du går så på østsiden av 2 tjern og ved enden på det siste tjernet sikter du bare rett på eggen som går til topps. Bratt opp her, men går veldig greit opp. På toppen var det å skrive seg inn i en bok som lå der og få i seg matpakka. Man kunne også ha gått en langt slakere tur opp dersom man hadde fulgt den brede ryggen lenger vest - men akk så kjedelig. Må jo få litt bestigningsfeeling. På toppen har du fin utsikt til Snøhettamassivet og vestover mot Sunndalsfjella og Tafjordfjella.

Gikk ned samme vei tilbake til Åmotdalshytta. Hadde brukt ca 8 timer fram og tilbake så klokka var bare 15. Tok meg en times pause, mat og en haug med drikke i sola og bestemte meg for å gå tilbake til bilen i stedet for en ny overnatting med bokselapskaus. Var sliten så valgte å gå rundt Snøhetta nå. Tunge bein, samtidig som jeg var på utkikk etter moskus som var blitt observert i området, gjorde at jeg brukte 4 timer hjem. Drakk sikkert 10 liter vann på turen...

Herregud så godt det var med en megaburger og 2 store cola på Dombås! Hjemme i Oslo litt over midnatt.


Tilbake til Oppdal


 
© World Wide Vikings  -  E-post: firmapost@wwv.no - Webdesign av Frode Høgset